De Nationale campagne 'Onderhuids' - bewustwording racisme en discriminatie - organiseert in samenwerking met ZijActief Limburg, de Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV) en met medewerking van ROC 't Gilde te Roermond - op 4 juni een bijeenkomst over racisme en discriminatie en arbeidsmarktdiscriminatie in het bijzonder.

 

We gaan naar filmfragmenten kijken die ons iets leren over welke voor- of nadelen er aan je huidskleur kunnen kleven. Het publiek wordt uitgedaagd een test te spelen waarmee ze haar eigen associaties met verschillende mensen in onze samenleving kan onderzoeken. En er komen sprekers die dan wel beroepsmatig proberen arbeidsmarktdiscriminatie te bestrijden, dan wel zelf ervaren hebben wat arbeidsmarktdiscriminatie is.

 

'Ik spuug op moslims', 'negers zijn kanker' of 'Joden moeten dood.' Een internetzoektocht naar voorbeelden van racisme en discriminatie levert dit soort resultaten op. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zichzelf als 'tolerant' beschouwt. Uitspraken zoals die in de eerste zin van dit bericht, worden door de meeste mensen dan ook vast veroordeeld. Maar daarmee zijn we er nog niet. Want racisme en discriminatie verschijnen veel vaker in het subtiele, het onbewuste, het terloopse. Jezelf eens afvragen hoe het eigenlijk gesteld is met jouw eigen ideeën over 'de ande', is in een wereld vol beelden en beeldvorming dan ook geen overbodige luxe. En over die zoektocht - die naar onze eigen vooroordelen en aannames gaat de Nationale Campagne 'Onderhuids'.

 

Op vier juni is er aandacht voor de komst van nieuwkomers naar de Provincie Limburg. Pikken 'ze' inderdaad 'onze' banen? Of heeft Limburg nieuwkomers juist nodig om vergrijzing en krimp een halt toe te roepen? Waarom is de arbeidsmarktparticipatie van Nederlanders van niet-Westerse afkomst zo laag? En moet Mohammed zich invechten, in de woorden van premier Rutte, of moet de premier juist harder voor Mohammed's kansen knokken?

 

Datum: 4 juni van 19.30-22.00 uur (gratis toegang)
Locatie: ROC 't Gilde te Roermond, Kasteel Hillenraedtstraat 1 

 

Aanmelden kan via sdevlieger@zijactieflimburg.nl

 

Zie voor meer informatie over de nationale campagne www.onderhuids.nl.