Michael van Praag ontving gisteren de Jilles Bruggeman Penning, de jaarlijkse Schiedamse jaarprijs voor homo-emancipatie. De KNVB-voorzitter kreeg deze onderscheiding omdat hij zich inzet tegen discriminatie op de velden en dus ook homofobie. 

 

Of er ooit een dag komt dat het niet meer nodig is dat mensen als Michael van Praag moeten strijden tegen homofobie? De voorzitter van voetbalbond KNVB, durft het niet zeggen. ,,Ik denk dat we nooit klaar zijn, want er zullen waarschijnlijk altijd mensen zijn die zich gediscrimineerd voelen,'' denkt hij. ,,Toch hoop ik dat er ooit een moment aanbreekt, dat we kunnen zeggen dat homofobie uit de voetbalwereld is verdreven.''

 

Van Praag ontving gisteren uit handen van wethouder Mario Stam de Jiles Bruggeman Penning. Een onderscheiding die hij kreeg omdat de bondsvoorzitter zich actief inzet tegen discriminatie op de velden en dus ook homofobie. Al vindt hij het zelf 'de normaalste zaak van de wereld' dat je je keert tegen elke vorm van discriminatie. ,,Maar ik weet uit ervaring dat 'homo's en voetbal' een onbespreekbaar onderwerp was, want er bestonden zogenaamd geen homo's in de voetbalwereld. Daar komt langzaam verandering in.

 

Onder leiding van Van Praag bezoeken vertegenwoordigers van de KNVB alle (betaald)voetbalclubs in Nederland om te praten over homofobie. 

 

,,Het heeft geen zin om alleen een vlag op te hangen of een bord te plaatsen,'' stelt hij. ,,Als je dit wil aanpakken, moet je van onderaf beginnen. Door gesprekken te voeren met ouders, trainers en bestuursleden. Ook vragen we in die gesprekken aandacht voor pesten. We proberen een klimaat te creëren waarin homo-jongens en -meisjes zich vrij voelen en voor hun geaardheid durven uitkomen. Er moet voor iedereen respect zijn, die omslag zijn we nu langzaam aan het maken.''

 

De Jilles Bruggeman Penning werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt. Hiermee wordt herdacht dat Schiedammer Jilles Bruggeman op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. ,,Wij willen als Schiedam een voortrekkersrol vervullen en nemen stelling tegen discriminatie van lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders. In Schiedam sluiten wij niemand uit,'' aldus Stam.